Rekrytering och bemanning

På den här sajten finns matnyttig information angående rekrytering och bemanning. Du får veta vad som kännetecknar respektive begrepp samt vad arbetssökande och arbetsgivare bör tänka på. Du får också veta vad som är skillnaden mellan rekrytering och bemanning.

Rekrytering

Synonymer till ordet rekrytering är anställa, antagning, värvning, headhunting och bemanning.
Rekryteringsprocessen handlar om att söka, matcha, locka och skriva kontrakt med människor som ska utforma någon form av arbete på en eller flera arbetsplatser. Själva ordet användes förr inom det militära, med betydelsen att förse med nytt manskap, så kallade rekryter, som förstärkning till olika truppstyrkor.

För arbetsgivare

Många företagare, organisationer och föreningar genomför själva sina rekryteringar. Men det tar både tid och kraft att söka, matcha, intervjua och kontraktera personer. Därför har det blivit alltmer vanligt att anlita ett så kallat rekryteringsföretag. Med hjälp av ett sådant är chansen stor att hitta rätt person med efterfrågad kompetens.
Rekryterare följer en tydlig process, du får inte bara hjälp med att ta emot och gå igenom ansökningar, du får också hjälp med att nå ut med annonser, behovsanalyser som matchas med kompetensprofiler, ett första urval, bjuder in till och genomför intervjuerna. Ett tidskrävande arbete som kan vara värt att överlåta på någon annan.
Inte sällan används rekryteringsföretag för att tillsätta kvalificerade befattningar i diverse branscher.

För arbetssökande

Det finns många rekryteringsföretag i Sverige, flera av dem har valt att nischa sig mot en specifik marknad. De flesta erbjuder dock en bredd vad gäller yrkeskategorier. Det gäller att läsa på, skapa konto och ladda upp ett CV, personligt brev eller en kortare presentation. Du bör också lägga in om jobbevakning, som du kan styra till din e-post eller mobil. På de flesta sajter kan välja ort, län och/eller land du vill arbeta i samt vilken eller vilka yrkeskategorier du är intresserad av. Ofta kan du fylla i hur mycket du vill arbeta, ex. deltid, visstid eller frilans.

På de flesta sajter finns dessutom användbar information om hur du ska skriva ditt CV och din presentation. Många erbjuder personlighetstester som du själv kan genomföra för att få en bild av vilken personlighetstyp du är.

Att på egen hand ta reda på lite om de företag du söker till, samt de annonser som ligger ute, kan vara väldigt bra, bland annat för att upptäcka om de innehåller diskriminerande formuleringar.